Το Μεγαλύτερο «Κούρεμα Χρέους»

297

Δύο (2) Αποφάσεις – Σταθμούς, εξέδωσε στη Μεσαρά Ηρακλείου, το Ειρηνοδικείο Πύργου του Δήμου Γόρτυνας, βάσει των οποίων διαγράφονται – «κουρεύονται τα τραπεζικά χρέη» κατά 97% και 96% σε υπερχρεωμένο νεαρό ζευγάρι (35 & 32 ετών), με δύο ανήλικα παιδιά, που μετακόμισαν στη Κρήτη, εφόσον έχασαν την δουλειά τους στην Αθήνα, συμπαρασυρόμενοι από το ρυθμό της ξέφρενης κούρσας της ανεργίας.

Το υπερχρεωμένο ζευγάρι παρουσιάστηκε στην Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας – Κρήτης (ΕΝΚΗ Κρήτης) και ζήτησε την ουσιαστική συνδρομή της.

Αφού προσκόμισαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αναλύθηκαν και τεκμηριώθηκαν από την ΕΝΚΗ Κρήτης, σε συνεργασία με την αρμόδια δικηγόρο και όλα τα στοιχεία εδράστηκαν στις νομικές και εφαρμοστικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, για την πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων του ζευγαριού.

Ως μοναδικό εισόδημα αναφέρεται το ποσό των 225 € μηνιαίως, από ορισμένα μεροκάματα και η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου μάρκας Renault 1400cc.

Στη συνέχεια υπεβλήθησαν τα επεξεργασμένα στοιχεία με τις αιτήσεις τους στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο του Πύργου.

Στην συζήτηση των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο, κατέθεσαν εκτός του ζεύγους των δανειοληπτών, ενστάσεις και προτάσεις οι τέσσεριες (4) πληρεξούσιοι δικηγόροι, εκπρόσωποι των τραπεζών, που παρέστησαν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων.

Το Ειρηνοδικείο, συνεκτιμώντας και λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και τις καταθέσεις, αφού διερεύνησε την αρτιότητα και την αλήθεια του πλήθους των αποδεικτικών εγγράφων και στοιχείων, την χωρίς δόλο αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων τις οποίες ωστόσο παλαιότερα εξυπηρετούσαν, την ανεργία των δανειοληπτών, την αύξηση του κόστους διαβίωσης σε περίοδο πρωτόγνωρης ύφεσης, αναγνωρίζοντας ότι οι δανειολήπτες δεν είχαν δόλο κατά τον δανεισμό τους και τα όσα άλλα αναφέρονται και τεκμηριώνονται στις αιτήσεις των οφειλετών, εξέδωσε τις παρακάτω δύο Αποφάσεις ορόσημο για τα ελληνικά χρονικά:

Για την μεν σύζυγο δανειολήπτρια, οφειλέτρια δύο (2) τραπεζών, (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ και ALPHA BANK) την Απόφαση με αριθμό 29/2013. Με αυτή την απόφαση, ρυθμίζονται τα χρέη της συζύγου, συνολικού ύψους 31.413,46  € ως ακολούθως:

  • Μηνιαία καταβολή 20 € και στις δύο τράπεζες, επί τέσσερα (4) έτη! Ήτοι, 15,74 € στην πρώτη και 4,26 € στην δεύτερη τράπεζα.
  • Συνολικές καταβολές για ολόκληρη την 4ετία ποσού 960 €,  (20 € Χ 48 μήνες).
  • Απαλλάσσει την δανειολήπτρια από το υπόλοιπο ανεξόφλητο μέρος των οφειλών της, με διαγραφή χρέους των 30.453,46 €.
  • Ποσοστό διαγραφής χρέους 97%. – (Σχεδόν πλήρης διαγραφή χρέους)

Για τον δε δανειολήπτη σύζυγο, οφειλέτη τεσσάρων (4) τραπεζών, (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ, ALPHA BANK, MARFIN EGNATIA BANK και EUROBANK ERGASIAS AE) την Απόφαση με αριθμό 30/2013. Με αυτή την απόφαση, ρυθμίζονται τα χρέη του συζύγου, συνολικού ύψους 75.136,36 € ως ακολούθως:

  • Μηνιαία καταβολή 60 € και στις τέσσερεις (4) τράπεζες, επί τέσσερα (4) έτη! Ήτοι, 9,57 € στην πρώτη, 25,58 € στην δεύτερη, 5,00 € στην τρίτη και 19,84 € στην τέταρτη τράπεζα.
  • Συνολικές καταβολές για ολόκληρη την 4ετία, ποσού 2.880 €,  (60 € Χ 48 μήνες).
  • Απαλλάσσει τον δανειολήπτη σύζυγο από το υπόλοιπο ανεξόφλητο μέρος των οφειλών του, με διαγραφή χρέους των 72.256,38 €.
  • Ποσοστό διαγραφής χρέους 96%. – (Σχεδόν πλήρης διαγραφή χρέους)

Από την Ένωση Καταναλωτών Περιφέρειας – Κρήτης (ΕΝΚΑ Κρήτης), επισημαίνεται ότι πρόκειται για σημαντικότατες αποφάσεις, οι οποίες «λύνουν» και αναδεικνύουν και το θέμα της ευθύνης των Τραπεζών, στην υπερχρέωση των καταναλωτών, αφού δέχονται ότι υπάρχει σε κάθε περίπτωση συνυπαιτιότητα των τραπεζών ως προς την χρηματοδότηση των δανειοληπτών / οφειλετών, αφού κατά την χορήγηση των δανείων μολονότι οι τράπεζες είχαν την δυνατότητα με την συνδρομή των ηλεκτρονικών συστημάτων (ΔΙΑΣ ή ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ) να ασκήσουν έλεγχο, επέδειξαν βαρειά αμέλεια αλλά και επιθετική στρατηγική πώλησης των τραπεζικών προϊόντων, μέσω καταιγιστικών διαφημίσεων, που χαρακτήρισε τον σχετικό οικονομικό τομέα της Χώρας την προηγούμενη δεκαετία και σχεδόν επέβαλλε στους καταναλωτές την λήψη ιδίως καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, ούτως ώστε με τα υψηλά επιτόκια αυτού του τύπου των δανείων, να έχουν συμβάλλει κι αυτές ανενόχλητα, στην αυξανόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών.

Οι αποφάσεις αυτές έδωσαν δίκαιη λύση σε ένα ακόμη υπερχρεωμένο νοικοκυριό, δικαιώνοντας τους δανειολήπτες και τις προσπάθειες της ΕΝΚΑ Κρήτης.

Συγχαρητήρια στους Έλληνες δικαστές που στέκονται στο ύψος τους και βγάζουν τέτοιου είδους αποφάσεις, μετριάζοντας τον πόνο της υπερχρέωσης των συμπολιτών μας, που προκαλεί η οικονομική κρίση με την αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, και της ανέχειας.

Αφήστε μια απάντηση

Please enter your comment!
Please enter your name here